Published using Google Docs
Updated automatically every 5 minutes

București, 26 martie 2021

Un tânăr activist în domeniul educației ajunge Tânărul European al Anului 2021

Astăzi, 26 martie 2021, Fundația Schwarzkopf a anunțat câștigătorul premiului Young European of the Year, un premiu acordat în fiecare an unui tânăr european cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani, care s-a distins într-o manieră exemplară în ceea ce privește angajamentul și dedicarea în sprijinul cooperării internaționale și/sau integrării Europei. Constantin-Alexandru MANDA, nominalizat din partea GEYC și PRISMA, este câștigătorul din acest an!

Student al Facultății de Drept din cadrul Universității din București, Alexandru este un mentor pentru generațiile viitoare și pentru toți cei care visează să devină tineri activiști. Angajamentul său de a îmbunătăți sistemul de învățământ din România și viziunea sa pentru o lume mai bună sunt exemple din care fiecare tânăr se poate inspira

Scurtă biografie:

Află mai multe

„Premiul de astăzi nu îmi aparține doar mie, ci este recunoașterea activității neîntrerupte a echipelor alături de care am lucrat în ultimii 7 ani pentru o schimbare în bine a sistemului de educație din România. Fără investiții solide în accesul la educație al tuturor copiiilor nu putem spera la dezvoltare pe termen lung și reducerea decalajelor. Este anormal ca un copil născut la 20 de km de București să plece cu mai puține șanse în viață doar pentru că s-a născut în mediul rural, iar familia sa nu are posibilități materiale. De-a lungul timpului am ales să mă ridic din bancă și să nu stau pasiv în fața nedreptăților din jur – premiul de astăzi arată că se poate, că elevii și tinerii pot face o schimbare reală în societate.”
(Alexandru-Constantin MANDA, Tânărul European al Anului 2021)

Juriul a fost impresionat de angajamentul său remarcabil:

„Inegalitatea în educație este una dintre cele mai presante probleme din Europa. Prin energia și sensibilitatea sa pentru inegalitate, Alexandru ne-a arătat cum o persoană tânără și dedicată poate face o mare diferență”,
(Luisa SEILER, director executiv al Fundației Schwarzkopf Young Europe).

Odată cu pandemia COVID-19, Alexandru și-a continuat bătălia civică, făcând campanii constante pentru conștientizarea necesității creșterii finanțării în zona educației și șanselor egale pentru toți elevii de a avea acces la studii în noul context.

Contacte de presă

Interviuri, fotoreportaje, documentare:

Alexandru-Constantin MANDA

Tânărul European al Anului 2021

constantinalexandrumanda@gmail.com

Galerie foto

Whatsapp | +4 0732 094 664

Participare la emisiuni, alte colaborări:

Alexandra PECA

Head of Democracy & Human Rights, GEYC

alexandra.peca@geyc.ro

Identitate vizuală

Whatsapp | +40 720 060 083

Despre Concursul „Tânărul european al anului”
Din 1997, Fundația Schwarzkopf, în cooperare cu Forumul European pentru Tineret, caută un tânăr european al anului în toate țările Consiliului Europei: tineri care au învățat să ia inițiativa și responsabilitatea, arătând că sunt pregătiți să pună mâna pe oportunități ale timpului nostru pentru o coexistență pașnică într-o Europă a diversității. Concursul este derulat de către Fundația Schwarzkopf în cooperare cu Forumul European pentru Tineret și Reprezentanța Comisiei Europene în Germania.

Despre GEYC

În anul 2010, GEYC a început ca una dintre primele comunități digitale din Europa, iar acum numără peste 4500 membri în România: tineri, lucrători de tineret și profesori. Obiectivul său este de a genera o schimbare prin valorificarea pe deplin a noilor tehnologii, explorarea noilor culturi și transformarea activă a ideilor în acțiuni. În ultimii 11 ani am lucrat împreună cu peste 100 de licee din România, peste 200 de organizații de tineret din Europa și peste 10000 de tineri români. Viziunea GEYC este de a reuni educația formală cu cea nonformală pentru a se completa una pe cealaltă și pentru a contribui la dezvoltarea completă a potențialului tinerilor.

Despre PRISMA

PRISMA European Network este o rețea de 23 organizații active la nivel european și internațional în 18 țări, inițiată și coordonată de GEYC în anul 2015. Prin colaborare, implicare și suport, organizațiile din rețea urmăresc creșterea calității proiectelor europene pentru tineri și dezvoltarea unor bune practici la nivel internațional, pentru un impact cât mai ridicat asupra tinerilor.